Štáty Perzského zálivu podporia egyptskú ekonomiku 12 miliardami USD

14.03.2015 Celý región

Šarm aš-Šajch 14. marca (TASR) - Krajiny Perzského zálivu podporia Egypt ďalšími miliardami dolárov, ktoré Káhira získa vo forme finančnej pomoci, investícií a vkladov do egyptskej centrálnej banky. Celková suma, ktorú prisľúbili egyptskej vláde na prebiehajúcej medzinárodnej ekonomickej konferencii v letovisku Šarm aš-Šajch pri Červenom mori, predstavuje 12 miliárd USD (11,35 miliardy eur). Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Kuvajt, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty uviedli, že každá z krajín podporí Egypt čiastkou 4 miliardy USD. Časť z tohto balíka chcú spojenci z Blízkeho východu vložiť do egyptskej centrálnej banky. Spojené arabské emiráty uviedli, že z prisľúbenej sumy podporia egyptskú centrálnu banku sumou 2 miliardy USD, Saudská Arábia vloží do banky 1 miliardu USD.

Ponúknutá suma predstavuje veľkú podporu pre egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího, ktorý sa po rokoch nestability snaží o zreformovanie domácej ekonomiky. Americký minister zahraničných vecí John Kerry ocenil Sísího "odvahu" v realizácii hospodárskych reforiem a reformné kroky Káhiry ocenila aj šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Upozornila však na príliš veľké zameranie sa vlády na megaprojekty. Ako povedala, aj menšie projekty sú pre ekonomiku dôležité.

Egyptská vláda plánuje v nasledujúcich piatich rokoch podstatne zrýchliť hospodársky rast, ktorý by tento rok mal dosiahnuť okolo 3,8 %. Zároveň chce výrazne znížiť nezamestnanosť, ktorá v súčasnosti dosahuje vyše 13 %. Minister pre plánovanie Ašráf al-Araby uviedol, že na to, aby vláda svoje ciele v oblasti ekonomického rastu splnila, krajina by v nasledujúcich štyroch rokoch potrebovala investície za približne 60 miliárd USD.

(1 EUR = 1,0572 USD)
 

Vyberte región